Az Európai Parlament elfogadta az európai koronavírus-igazolvány tervezetét!

Az Európai Parlament elfogadta az európai koronavírus-igazolvány tervezetét!

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra.

A javaslat legfontosabb elemei a következők:

  • az igazolványt elleni oltással és PCR teszttel is meg lehet szerezni
  • az igazolvány birtokosait nem érheti további korlátozás (például karanténkötelezettség vagy kötelező teszt)
  • A tagállamoknak abban az esetben kell elfogadniuk más tagállam által kiállított oltási igazolást, ha az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már engedélyezte (jelenleg ilyen a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen oltóanyag). Minden tagállam maga döntheti el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amelyet legalább a amely legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján

 

Bár Donáth Anna és Hidvégi Balázs magyar EP képviselők is kiálltak amellett, hogy az EU minden oltással rendelkező személy számára biztosítsa a szabad mozgás lehetőségét Unión belül, azonban ezt a képviselők nem fogadták el: az Európai Tanács javaslatával összhangban az a döntés született, hogy a tagállamok csak az EMA által jóváhagyott vakcinákat kötelesek elfogadni, a többi oltásról pedig maguk dönthetnek.

 

A jelenleg Magyarországon is használt oltások közül a Pfizer-BioNtTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Jansen vakcina rendelkezik az EMA jóváhagyásával. Az orosz Szptunyik-V vakcinát az EMA vizsgálja, míg a kínai Sinopharm oltásra vonatkozóan a gyártó nem indította el az Európai Gyógyszerügynökségnél a jóváhagyási folyamatot.

 

Fontos kiemelni, hogy az Európai Parlament döntése nem kötelező érvényű, ennek hatályba lépésébe még az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak is bele kell egyeznie. Fontos kérdés lesz, hogy hogyan viszonyul a közös vakcinaigazolványhoz, melyre vonatkozóan Szijjártó Péter március közepén kijelentette: részt vesz az úgynevezett Covid-útleveleket előkészítő beszélgetésekben, de ragaszkodik ahhoz, hogy egy ilyen dokumentum nem lehet diszkriminatív senkivel szemben.”

 

Jelenleg elég nagy a káosz az Európai Unióban az oltással és az azzal elérhető utazási kedvezményekkel kapcsolatosan, például:

  • Szlovákiába az mRNA védőoltás(Moderna, Pfizer/BioNTech) második adagjának beadása óta eltelt több mint 14 nap, vagy a vektor alapú vakcina (például az AstraZeneca) első adagjának beadása óta eltelt több mint négy hét.
  • Görögországba vagy Horvátországba az egy dózisból álló oltások esetén az oltást-, a kétdózisú oltások esetében a második dózist már legalább 14 nappal korábban megkapták.
  • Szlovéniába, akinek Biontech/Pfizer gyártó vakcinája második dózisával történt beoltása óta eltelt legalább hét nap, vagy a Moderna gyártó esetében legalább 14 nap, illetve az AstraZeneca gyártó esetében pedig legalább 21 nap az első dózissal való beoltást követően.
  • Magyarországra külföldi állampolgár csak üzleti céllal, vagy egyéb különösen indokolt esetben léphet be, a Magyarországra visszatérő magyar állampolgárokat pedig nem mentesíti a elleni oltás megléte a kötelező karantén alól.

 

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}