Kár érte? Válasszon kártérítési bejelentőlapot!

TOVÁBB

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK (FAQ)

Miért a .hu?

• Mert vállalkozásunk szakértői és jogi csapata felkészülten, a vonatkozó szabályozások teljes ismeretével intézi az Ön légitársaságokkal szembeni kártérítéses ügyeit.
• Mert tíz perc alatt kitölti online igénylőlapját, és jogosultságának megállapítása után vállalkozásunk megkezdi az ügyintézést, így Önnek semmilyen további teendője nincs.
• Mert sikerdíjas konstrukciónknak köszönhetően Ön garanciát kap arra, hogy csak akkor fizet nekünk, ha Ön is pénzéhez jut.
• Mert már a ügyvédi letéti számlára való megérkezésének másnapján a kezében lehet a pénze.

Mi is az EU261?

Az EU261, vagyis az Az Európai Parlament és a Tanács 261/2004/EK rendelete az Európai Unióban hatályos, Légi Utasok Jogairól szóló, „Visszautasított beszállás és légijáratok törlése vagy hosszú késése esetén az utasoknak nyújtandó és segítség közös szabályainak megállapításáról” című rendelete. Amennyiben részletesen is kíváncsi a rendelet szövegére, akkor itt elolvashatja.

Milyen esetekre vonatkozik a 261/2004/EK rendelet?
A jogszabály elsősorban a légi utasok jogairól, a részükre a fuvarozó légitársaság által biztosítandó ellátásról, és a fizetendő kártérítésről szól. A jogszabályban lefektetett jogok akkor illetik meg Önt, ha:
• az indulási reptere az EU területén található, vagy
• az érkezési reptere az EU területén található és uniós, izlandi, norvég vagy svájci légitársasággal utazik.

Mit tegyek, ha késett a gépem?
Amennyiben az Ön légijárata jelentős késéssel közlekedik, abban az esetben az Európai Unióban hatályos 261/2004/EK rendelet és a vonatkozó Európai Bírósági ítéletek alapján a fuvarozó köteles ellátást biztosítani Önnek, valamint – ha a járatkésés a légitársaságnak róható fel – a jegyárat visszatéríteni és fizetni, melynek összege akár 600 euró is lehet! Amennyiben biztosan szeretné megkapni az Önnek járó kártérítést, töltse ki online igénylőlapját vagy írjon nekünk e-mailt!

Mi tegyek, ha törölték a járatom?
Amennyiben az Ön légijáratát törölték, abban az esetben az Európai Unióban hatályos 261/2004/EK rendelet és a vonatkozó Európai Bírósági ítéletek alapján a fuvarozó köteles Önt alternatív módon, az eredetihez hasonló útvonalon eljuttatni az eredeti úticéljára. Abban az esetben, ha a törlés az indulási időpontot megelőző két hétben történt – és a járat törlése a légitársaságnak róható fel – a légitársaság köteles fizetni, melynek összege az út hosszától függően akár 600 euró is lehet! Amennyiben biztosan szeretné megkapni az Önnek járó kártérítést, töltse ki online igénylőlapját vagy írjon nekünk e-mailt!

Mire vagyok jogosult járatkésés esetén?
Amennyiben az Ön légijárata jelentős késéssel közlekedik, abban az esetben az Európai Unióban hatályos 261/2004/EK rendelet és a vonatkozó Európai Bírósági ítéletek alapján a fuvarozó köteles ellátást biztosítani Önnek, valamint – ha a késés a légitársaságnak róható fel – a jegyárat visszatéríteni és fizetni, melynek összege akár 600 euró is lehet! Az ellátási kötelezettség két órát meghaladó késés esetén áll fenn, mely kiterjed frissítők és étel biztosítására, telefonköltség megtérítésére, és indokolt esetben szállodai elhelyezésre vagy a repülőtér és a lakóhely közötti utazási költség megtérítésére is.

Mire vagyok jogosult esetén?
Amennyiben az Ön légijáratát törölték, abban az esetben az Európai Unióban hatályos 261/2004/EK rendelet és a vonatkozó Európai Bírósági ítéletek alapján a fuvarozó köteles Önt alternatív módon, az eredetihez hasonló útvonalon eljuttatni az eredeti úticéljára. Ha ezt nem kívánja igénybe venni, akkor a légitársaság köteles a jegyárat visszatéríteni, és a kiindulási reptérre visszajuttatni. Abban az esetben, ha a törlés az indulási időpontot megelőző két hétben történt – és a járat törlése a légitársaságnak róható fel – az alternatív eljutási lehetőségbiztosításán vagy a jegyár visszatérítésén túl a légitársaság köteles fizetni.

Milyen összegű kapok járatkésés esetén?
Pénzbeli kártérítésben három órát meghaladó késés esetén részesülhet, melynek összege az út hosszától függően 250-600 euró lehet.

Milyen összegű kompenzációt kapok, ha törölték a járatom?
A pénzbeli kártérítésben összege a járat törlése esetén, út hosszától függően 250-600 euró lehet.

Mik tekinthetők „vis maior” esetnek?
A légitársaság érdekkörén kívül álló esetekben (melyek például: rossz időjárási viszonyok, légiforgalmi irányítók vagy repülőtéri dolgozók sztrájkja, a repülőterek előre be nem jelentett lezárása, baleset) Ön ellátásra jogosult, azonban kompenzációra nem. Fontos kihangsúlyozni, hogy az Európai Bíróság 2009. november 19-én, a C-402/07 és a C-432/07 számú ügyekben hozott egyesített ítélete alapján a műszaki hiba nem tekinthető vis maior esetnek, így – a légitársaságok általános kommunikációs stratégiájával ellentétben – jár Önnek a jogszabályban meghatározott kompenzáció!

Honnan tudhatom, hogy jogosult vagyok-e kártérítésre, kompenzációra?
Töltse ki online igénylőlapját vagy írjon nekünk e-mailt, esetleg írjon nekünk chaten! Mi vállaljuk 72 órán belül feldolgozzuk adatait, és visszajelzést küldünk Önnek az elérhető kártérítés, kompenzáció összegéről.

Hogyan igényelhetek kártérítést, kompenzációt?
Töltse ki online igénylőlapját vagy írjon nekünk e-mailt, esetleg írjon nekünk chaten.

Letölthető valahonnan a Légi Utasok Jogai Panaszbejelentő Nyomtatvány?
Igen, a Légi Utasok Jogai Panaszbejelentő Nyomtatványt – angol és magyar nyelven – innen lehet letölteni.