Horvátország és a magyar védettségi igazolvány

Ugyan valóban elfogadja a magyar védettségi igazolványt, de egy komoly korlátozást figyelembe kell venni: bár hazánkban már az első -19 elleni beadása után postázzák az oltást igazoló védettségi igazolványt, de a kötelező karantént és tesztet továbbra is csak a második oltás után 14 nappal biztosítja Horvátország a magyarok számára!

 

A Konzuli Szolgálat honlapja szerint: „A beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap.”

 

A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval.

 

A jelenlegi szabályok szerint tehát karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Horvátországba azok a személyek, akik rendelkeznek egy darab negatív PCR vagy antigén teszteredménnyel, vagy akik az egy dózisból álló oltások esetén az oltást-, a kétdózisú oltások esetében a második dózist már legalább 14 nappal korábban megkapták (az oltás gyártójára nincs külön kikötés!), illetve azok is, akik az utazást megelőző 180 napban átestek a koronavírusos megbetegedésen.

 

Az eredeti rendelkezések szerint Horvátország csak a második dózis beadása után engedélyezte a korlátozások nélküli beutazást, majd a horvát belügyminiszter pénteki bejelentése szerint egy oltás megléte esetén is biztosították volna a könnyített feltéteket. Ezek után Horvátország hétfőn gyakorlatilag visszavonta ezt a bejelentést, most pedig – úgy tűnik – elég lesz a beutazáshoz a magyar .

Hamarabb is beadható az AstraZeneca második adagja!

„Lehetővé tesszük, hogy hamarabb, ne csak 3 hónap különbséggel vegyék fel ezt az AstraZeneca oltóanyagot az ezt igénylők.”jelentette ki Müller Cecília az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján.

 

Bár a különböző szabályozások meglehetősen kaotikusak, de egyvalami – szempontjából is – biztos: a két jobb mint az egy. Az AstraZeneca oltása ebből a szempontból talán kissé különleges, de a 12 hetes intervallum a két dózisának beadása között sokkal hosszabb, mint a többi oltás esetében.

 

A különböző országok különböző szabályokat alkalmaznak a koronavírus ellen oltott személyekkel szemben. A jelenlegi ismereteink alapján, a következő országok ezeket a szabályokkal biztosítják a karanténmentességet az AstraZeneca (Vaxzevria) -19 vakcinával beoltott utazók számára.

 • Montenegró, Szerbia: a magyar oltási igazolvánnyal karanténmentesség nélkül lehet utazni.
 • Szlovénia: az első adag beadása óta eltelt legalább 21 nap.
 • Finnország: az első adag beadása óta eltelt legalább 21 nap (május 11-től).
 • Szlovákia: az első adag beadása óta eltelt legalább 28 nap.
 • Lengyelország: a második adag beadása után közvetlenül.
 • Ciprus: a második adag beadása után közvetlenül (május 10-től).
 • Románia: a második adag beadása óta eltelt legalább 10 nap.
 • Görögország: a második adag beadása óta eltelt legalább 14 nap.
 • Horvátország: a második adag beadása óta eltelt legalább 14 nap.

 

Fontos: A vakcina az eredeti beadási séma mellett (4 hét különbség) a második dózist követően ugyanis kb. 62%-os hatásosságú, a későbbi vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy ha a két dózis beadása között 12 hét telik el, akkor ez a hatásosság kb. 82%-ra növelhető.

 

A beutazási korlátozások forrása a Konzuli Szolgálat. Írásunk a 2021. április 30-án hatályos információk alapján készült.

Megszűnhet a hazatérők karanténkötelezettsége!

🔥🔥🔥 Fontos! Szombattól megszűnhet a karanténkötelezettség a védettségi igazolvánnyal rendelkező, Magyarországra hazatérő utasoknak!
🇭🇺 A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kijelentette: „Ha elérjük holnap a 4 millió oltást, akkor azt követően karanténkötelezettség nélkül is be lehet jönni az országba védettségi igazolással.”
A kormányzati bejelentés kissé váratlannak tekinthető, hiszen két héttel ezelőtt még nyárra tervezték a karanténkötelezettség eltörlését a Védettségi Igazolvánnyal rendelező személyek számára – ehhez képest már várhatóan május 1-től érvényesek lesznek a lazább szabályok.

Az Európai Parlament elfogadta az európai koronavírus-igazolvány tervezetét!

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra.

A javaslat legfontosabb elemei a következők:

 • az igazolványt -19 elleni oltással és PCR teszttel is meg lehet szerezni
 • az igazolvány birtokosait nem érheti további korlátozás (például karanténkötelezettség vagy kötelező teszt)
 • A tagállamoknak abban az esetben kell elfogadniuk más tagállam által kiállított oltási igazolást, ha az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már engedélyezte (jelenleg ilyen a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az és a Janssen oltóanyag). Minden tagállam maga döntheti el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amelyet legalább a amely legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján

 

Bár Donáth Anna és Hidvégi Balázs magyar EP képviselők is kiálltak amellett, hogy az EU minden oltással rendelkező személy számára biztosítsa a szabad mozgás lehetőségét Unión belül, azonban ezt a képviselők nem fogadták el: az Európai Tanács javaslatával összhangban az a döntés született, hogy a tagállamok csak az EMA által jóváhagyott vakcinákat kötelesek elfogadni, a többi oltásról pedig maguk dönthetnek.

 

A jelenleg Magyarországon is használt oltások közül a Pfizer-BioNtTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Jansen rendelkezik az EMA jóváhagyásával. Az orosz Szptunyik-V vakcinát az EMA vizsgálja, míg a kínai Sinopharm oltásra vonatkozóan a gyártó nem indította el az Európai Gyógyszerügynökségnél a jóváhagyási folyamatot.

 

Fontos kiemelni, hogy az Európai Parlament döntése nem kötelező érvényű, ennek hatályba lépésébe még az állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak is bele kell egyeznie. Fontos kérdés lesz, hogy Magyarország hogyan viszonyul a közös vakcinaigazolványhoz, melyre vonatkozóan Szijjártó Péter március közepén kijelentette: „Magyarország részt vesz az úgynevezett Covid-útleveleket előkészítő beszélgetésekben, de ragaszkodik ahhoz, hogy egy ilyen dokumentum nem lehet diszkriminatív senkivel szemben.”

 

Jelenleg elég nagy a káosz az Európai Unióban az oltással és az azzal elérhető utazási kedvezményekkel kapcsolatosan, például:

 • Szlovákiába az mRNA védőoltás(Moderna, Pfizer/BioNTech) második adagjának beadása óta eltelt több mint 14 nap, vagy a vektor alapú vakcina (például az AstraZeneca) első adagjának beadása óta eltelt több mint négy hét.
 • Görögországba vagy Horvátországba az egy dózisból álló oltások esetén az oltást-, a kétdózisú oltások esetében a második dózist már legalább 14 nappal korábban megkapták.
 • Szlovéniába, akinek Biontech/Pfizer gyártó vakcinája második dózisával történt beoltása óta eltelt legalább hét nap, vagy a Moderna gyártó esetében legalább 14 nap, illetve az AstraZeneca gyártó esetében pedig legalább 21 nap az első dózissal való beoltást követően.
 • Magyarországra külföldi állampolgár csak üzleti céllal, vagy egyéb különösen indokolt esetben léphet be, a Magyarországra visszatérő magyar állampolgárokat pedig nem mentesíti a COVID-19 elleni megléte a kötelező alól.

 

Nincs napirenden a határnyitás!

Szíjjártó Péter az ATV-n: „a határátlépés, az utazásokra vonatkozó szabályok módosításán egyelőre nem gondolkodtunk”.

Ennek megfelelően egyelőre Magyarországra csak céljából, vagy egyéb halaszthatatlan indokkal léphet be nem magyar állampolgár. Mindeközben egyre több ország jelenti be, hogy negatív birtokában vagy -19 elleni védőoltás meglétével karanténkötelezettség nélkül utazhatnak országukba a külföldi állampolgárok.

Fontos kiemelni, hogy a külföldi utazásról hazatérő magyarokra szintén karanténkötelezettség vonatkozik, mely alól a Védettségi sem mentesít.

via @atv.

#

Közel 500 milló euróhoz juthat a TAP!

Az jóváhagyta a portugál kormány 462 millió eurós, tőkebefektetésre konvertálható kölcsönét, melyet a számára folyósíthat a következő időszakban. A korábbi időszakban már 1,2 milliárd dollár állami segítséget kapott a TAP a terjedése miatt elszenvedett veszteségek kompenzálására.

Bár korábban tervezte a Budapesttel való kapcsolata helyreállítását, de pár hete végül a TAP törölte közvetlen és közötti járatait, melyek – a jelenlegi tervek szerint – csak novemberben indulhatnak újra.

Ne feledd, hogy a törölt jegy ára visszajár! Nem jutsz a pénzedhez? Keress minket, segítünk!

Finnország enyhíti a korlátozásokat, a káosz növekszik

Újabb ország, újabb szabályok: májustól enyhíti a beutazási korlátozásokat. A Finnair közleménye szerint május 11-től az alábbi esetekben lehet karanténmentesség nélkül Finnországba utazni:

 • maximum 72 órás negatív PCR (gyors) teszt birtokában, vagy
 • maximum 48 órás negatív antigén (gyors)teszt birtokában, vagy
 • igazolás birtokában, mely szerint az utas az elmúlt hat hónap során átesett a okozta betegségen.
 • illetve karanténmentesség nélkül léphetnek Finnországba azok a személyek is, akik az utazás előtt legalább 21 nappal megkapták a WHO (Egészségügyi Világszervezet) vagy az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által jóváhagyott koronavírus elleni oltás első adagját.

 

A vakcinaigazolásnak angol (vagy francia, német, spanyol, orosz, olasz, észt vagy svéd) nyelvűnek kell lennie és a szerepelnie kell rajta a beadott oltás fajtájának is – a magyar utasok számára ez komoly nehézséget jelenthet, hiszen sem az oltáskor adott igazolás (amely egynyelvű), sem a Védettségi (amely ugyan kétnyelvű, de nem szerepel rajta a fajtája) nem felel meg a finn hatóságok igényeinek.

 

A jelenleg Magyarországon is használt oltások közül a Pfizer-BioNtTech, a Moderna, az és a Jansen vakcina rendelkezik az EMA jóváhagyásával. Az orosz Szptunyik-V vakcinát az EMA és a is vizsgálja, míg a kínai Sinopharm oltásról várhatóan április végén – május elején mondja ki a döntést a WHO.

 

Finnország rendelkezései azonban tovább növelik az Európai Unióban lévő utazási káoszt: néhány példa más uniós országok hasonló rendelkezéseiről:

 • Szlovákiába az mRNA védőoltás(Moderna, Pfizer/BioNTech) második adagjának beadása óta eltelt több mint 14 nap, vagy a vektor alapú vakcina (például az AstraZeneca) első adagjának beadása óta eltelt több mint négy hét.
 • Görögországba vagy Horvátországba az egy dózisból álló oltások esetén az oltást-, a kétdózisú oltások esetében a második dózist már legalább 14 nappal korábban megkapták.
 • Szlovéniába, akinek Biontech/Pfizer gyártó vakcinája második dózisával történt beoltása óta eltelt legalább hét nap, vagy a Moderna gyártó esetében legalább 14 nap, illetve az AstraZeneca gyártó esetében pedig legalább 21 nap az első dózissal való beoltást követően.
 • Magyarországra külföldi állampolgár csak üzleti céllal, vagy egyéb különösen indokolt esetben léphet be, a Magyarországra visszatérő magyar állampolgárokat pedig nem mentesíti a -19 elleni oltás megléte a kötelező karantén alól.

A világ legforgalmasabb repülőterei 2020-ban

És a világ legforgalmasabb repülőtere 2020-ban díjat kapja: Hangcsou (Guangzhou, CAN)!

Az ACI ( Council International) adatai szerint, hosszú évek után változás történt a világ legforgalmasabb repülőtereinek listáján: az „örökös első” Atlanta (ATL) a második helyre szorult, hiszen az éves utasforgalma több, mint 60%-ot csökkent egy év alatt, míg a harmadik helyen szintén egy kínai repülőtér Csengdu (Chengdu, CTU) szerepel. Az első tízben öt kínai és öt egyesült államokbéli repülőtér található, kiszorítva az európai és arab légikikötőket. Érdekesség, hogy a listán kilencedik helyet elfoglaló Sanghaj (PVG) 2019-ben még csak a 46. (!) helyen szerepelt.

A világ legforgalmasabb repülőterei 2019-ben:

 1. Kuangcsou (Guangzhou, CAN)
 2. Atlanta (ATL)
 3. Csengdu (Chengdu, CTU)
 4. Dallas – Forth Worth (DFW)
 5. Sencsen (Shenzhen, SZX)
 6. (PEK)
 7. Denver (DEN)
 8. Kunming (KMG)
 9. Sanghaj (SHA)
 10. Hszian (Xi’an, XIY)

Meglepő azonban, hogy a nemzetközi utasforgalom tekintetében teljesen fordul a helyzet: a dobogó első három helyén Dubaj (DXB), (AMS) és London (LHR) szerepel, bár a második és harmadik helyen helycsere történt. Az első tízben pedig sem kínai, sem egyesült államokbéli repülőtér nem szerepel, vagyis a nemzetközi forgalomban elfoglalt súlyuk stagnált 2020-ban, forgalmuk a belföldi utasokra alapult.

A nemzetközi utasok listája így alakult:

 1. Dubaj (DXB)
 2. Amszterdam (AMS)
 3. London-Heathrow (LHR)
 4. Párizs (CDG)
 5. Frankfurt (FRA)
 6. Isztambul (IST)
 7. Doha (DOH)
 8. Szöul (ICN)
 9. Szingapúr (SIN)
 10. Madrid (MAD)

A Budapest Airport 2020-as forgalma 3,86 millió utas volt, szemben a 2019-es 16,2 millió fővel.

Euronews: „Már az első oltás beadása után járna az uniós védettségi igazolvány”

Didier Reynders, az EU egészségügyi biztosa az Euronews-nak kijelentette: „Az igazoláson az összes fontos adat szerepelni fog. Az, hogy milyen oltást és mikor kapott az illető. Ha egy dózist kapott, az is szerepelni fog, ha kettőt, az is. Az oltásról látni fogjuk, hogy az első, vagy mindkét szerepel-e. És az is látszik majd, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagot használtak-e, vagy sem.”

 

Fontos azonban, hogy azt várhatóan az tagországai saját hatáskörben szabályozhatják, hogy az egyes vakcinákra milyen kedvezményeket biztosítanak az országba érkezők számára. Jelenleg például ugyan minden vakcinát elfogad, de csak a teljes adag oltás beadása után lehet karanténmentesség nélkül belépni az országba, míg Szlovéniába csak az Unióban jóváhagyott oltóanyaggal beoltottak utazhatnak be korlátozások nélkül, de az vakcinával oltottak már az első oltás után 22 nappal érkezhetnek…

#