Már letölthető telefonra az uniós COVID igazolás!

Bár egyelőre csak Androidra elérhető, de – két hét várakozás után – végre megjelent az uniós védettségi igazolás telefonos verziója is. Az applikáció linkjét itt találjátok, de akinek telepítve van a védettségi korábbi verziója (EESZT alkalmazás), annak elegendő frissítenie az appot.

 

Várhatóan hamarosan az iOS verzió is elérhető lesz az Apple App Store-ban, de akinek sürgősen szüksége van az igazolásra, addig is letöltheti pdf formátumban az EESZT oldaláról.

 

Fontos: az alkalmazás használatához és a nyomtatott uniós eléréséhez is ügyfélkapus regisztráció szükséges. Akik nem rendelkeznek ilyennel, azok az igazolást papíralapon a kormányablakokban, valamint a háziorvosoknál tudják díjmentesen igényelni.

Ryanair vezérigazgató: Állítsuk meg a hülye intézkedéseket!

✋✋✋ Michael O’Leary, : “Meg kell állítani azt, hogy néhány ország hülye és hatástalan intézkedéseket vezessen be!” Az üzletember szerint az uniós igazolással utazó emberek nem jelentenek veszélyt, így érthetetlen, hogy miért szigorítana néhány ország az ő esetükben is.
✈️ A Ryanair vezérigazgatója Brüsszelben adott interjút az Euronewsnak, ahol elutasította az Európai Számvevőszék jelentését, amelyben az állt, tavaly tavasszal az EU és a légitársaságok cserben hagyták az jegyük árának visszatérítését kérő utasokat: “Az irodáink zárva voltak három hónapig, tehát hogyan kellett volna elvégezni a visszatérítéseket? Szerintem a Számvevőszék jelentése a a szemétbe való.”
Az Európai Számvevőszék a napokban adott ki jelentést a légi utasok jogairól és megállapításuk egyértelmű: a -19 járvány során összességében nem tartották tiszteletben a légi utasok alapvető jogait, és az utasok nem részesültek egységes bánásmódban. A jelentés következtetése világos: az Európai Számvevőszék javasolja az Európai Bizottságnak, hogy védje jobban a légi utasok jogait és tájékoztassa őket e jogaikról, javítsa a nemzeti intézkedések közötti koordinációt és a légitársaságoknak nyújtott állami támogatásokat kapcsolja össze jobban a légi utasok kártalanításával, valamint fejlessze tovább a légi utasok jogainak védelmét szolgáló eszközöket és jogszabályokat.

Európai Számvevőszék: Sérültek a légi utasok jogai!

Jelentést adott ki az Európai Számvevőszék a légi utasok jogairól és megállapításuk egyértelmű: a -19 járvány során összességében nem tartották tiszteletben a légi utasok alapvető jogait, és az utasok nem részesültek egységes bánásmódban. A jelentés következtetése világos: az Európai Számvevőszék javasolja az Európai Bizottságnak, hogy védje jobban a légi utasok jogait és tájékoztassa őket e jogaikról, javítsa a nemzeti intézkedések közötti koordinációt és a légitársaságoknak nyújtott állami támogatásokat kapcsolja össze jobban a légi utasok kártalanításával, valamint fejlessze tovább a légi utasok jogainak védelmét szolgáló eszközöket és jogszabályokat.

 

A törölt jegyek árának visszatérítéséről

A jelentés szerint a válság kezdeti időszakában számos utas nem részesült visszatérítésben, vagy nem volt más választása, mint hogy utalványt fogadjon el. Az /2004 számú, Légi utasok jogait szabályozó rendelete szerint az utasoknak jogában áll 7, illetve 14 napon belül visszatérítésben részesülni. A légitársaságok készpénz- helyett utalványt is felajánlhatnak, de az uniós jog értelmében az utasok nem kötelesek utalványt elfogadni a készpénz-visszatérítés helyett.

 

Egyes légitársaságok (az EU 261/2004 rendelettel szemben) a Covid19-járvány kapcsán felmerült rendkívüli körülményekkel indokolták azon döntésüket, hogy nem nyújtanak visszatérítést a törölt repülőjáratok utasainak. Más légitársaságok különböző taktikákkal igyekeztek arra ösztönözni az utasokat, hogy visszatérítés helyett utalványokat fogadjanak el, ezáltal az utalványokat gyakorlatilag rákényszerítették az utasokra.

 

Utazásközvetítők, online repülőjegy-értékesítők

A légi utasok jogairól szóló jogszabály nem tesz említést a köztes szereplőkről, ami akadályozza az utasokat abban, hogy megkapják a visszatérítést. Szinte mindegyik tagállamban igaz volt, hogy azok az utasok, akik köztes szereplő révén vásárolták jegyüket, csak részben, késve vagy egyáltalán nem kaptak visszatérítést. A visszatérítésre váró, kizárólag repülőjáratot igénybe vevő utasok gyakran kénytelenek voltak mind a légitársaságot, mind a köztes szereplőt megkeresni, és mindegyiktől azt a választ kapták, hogy a másik felet terheli a felelősség a jegy visszatérítéséért.

 

Az állami támogatások és a visszatérítések

A tagállamok támogatást nyújtottak a légitársaságoknak és az utazásszervezőknek, de a légitársaságok esetében ezt nem kötötték az utasok kártalanításához. A tagállamok összesen 31,8 milliárd euróval támogatták a légitársaságokat. Az Európai Bizottság javaslata ellenére egyik vizsgált esetben sem említette a támogató tagállam kifejezetten, hogy a támogatásnak célja vagy feltétele lenne az utasok kártalanítása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tagállamok kizárólag a légitársaságok belátására bízták a légi utasoknak nyújtandó visszatérítéseket.

 

Következtetések

 • A törölt légi járatok utasainak nyújtandó visszatérítéseket felfüggesztették és az utasokat eltérő módon kezelték a különböző tagállamokban. Ezzel egy időben a tagállamok soha nem látott összegű állami támogatást nyújtottak a légitársaságoknak és az utazásszervezőknek.
 • A Covid19-válság kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy a légi utasokat nem tájékoztatják megfelelően a jogaikról, így elveszíthetik az őket megillető pénzösszegeket.
 • A világjárvány leküzdésére tett tagállami intézkedések – például karanténkötelezettség és egyoldalú utazási tilalmak – nagyban hozzájárultak a légi közlekedés összeomlásához. Ennek nyomán a légitársaságok és az utazásszervezők hirtelen súlyos likviditási problémákkal szembesültek.
 • Válság idején a légi utasok jogaira vonatkozó jelenlegi jogi keret csak korlátozott intézkedési lehetőségeket biztosít a Bizottság számára. légi utasok jogaira vonatkozó jelenlegi jogi keret korlátozott hatáskört biztosít a Bizottságnak a légi utasok jogainak érvényesítésére.

 

(A cikk az Európai Számvevőszék 2021. június 29-én kelt 15/2021 számú „A a Covid19-világjárvány idején: a Bizottság igyekezete ellenére sérültek az alapvető jogok” különjelentése alapján készült)

Kínai? Orosz? Ide utazhatsz!

A nemzetközi helyzet fokozódik – július 1-től az minden országában életbe lép az EU-s igazolvány, amely (elméletileg) biztosítja a szabad mozgás jogát az Unión belül. A szabályok szerint azonban ez a jog csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltott személyek számára (melyek a Pfizer-Biontech, Moderna, Johnson&Johnson és az ) jár automatikusan.

 

És mi lesz azokkal a magyarokkal, akiket kínai (Sinopharm) vagy orosz (Szputnyik-V) vakcinával oltottak? Nekik már nehezebb a helyzetük, de a 444.hu összegyűjtötte, hogy az Európai Unió országai közül hová léphetnek be korlátozások nélkül.

Igazolás nélkül léphetnek be a Magyarországról érkezők a következő országokba:

 • (de a Sinopharm vakcinát elfogadja),
 • ,
 • Litvánia,
 • Németország (kivéve légi utazás),
 • Románia,
 • Spanyolország (de a Sinopharm vakcinát elfogadja).

 

Elfogadja a Sinopharm és a Szputnyik V oltást is:

 

A Sinopharm oltást elfogadják, de a Szputnyik V-t nem:

 • Ausztria (tranzit esetén a Szputnyik V is megfelel),
 • Lettország,
 • Svájc.

 

A Magyarországon kibocsátott digitális oltási igazolvány várhatóan július 1-től uniós COVID igazolványként fog működni – letölteni pedig innen lehet Google eszközökre, innen pedig Apple eszközökre.

 

(a lista a 444.hu írása alapján készült, és a 2021. június 29-i szabályokat mutatja)

 

 

Ryanair járattörlések júliusra

❌❌❌ Több, júliusban Budapestről induló járatát is törölte a Ryanair! Az érintett járatok utasait elvileg már értesítették, de érdemes ránézni a foglalásodra az esetleges törlések és menetrendi módosítások miatt!
✈️ Fontos tudni, hogy a Légi Utasok Jogait szabályozó által elfogadott EU 261/2004 rendelet szerint 14 napon túli esetén is visszajár a kifizetett jegy ára, a fizetéssel azonos módon – vagyis az utas nem köteles elfogadni az utazási vouchert, ha pénzért vette a jegyet. Nem boldogulsz a légitársasággal, mert nem akarja visszaadni a pénzed? Keress minket, segítünk!

Szabadon lehet belépni Magyarország legtöbb határán!

Az előzetes híreknek megfelelően 2021. június 23-tól módosult az Utazási Korlátozásokról szóló 408/2020 számú kormányrendelet, amely alapján a mai naptól szabadon lehet belépni Magyarországra

Nagyon fontos kitétel, hogy a rendelet alapján a fennmarad a légi úton történő utazásokra, vagyis a határellenőrzés, védettség ellenőrzése, illetve a külföldi állampolgárok beutazási tilalma érvényben marad repülőgéppel való érkezés esetén!

A jelenlegi beutazási tilalom alapvetően 2020. szeptember 1-től áll fenn, amikor a szinte teljes tiltás váltotta fel a tavaly nyári színkódos (-sárga-zöld) rendszert.

Debrecen, Wizz Air, nyár!

Jelentősen növeli a napokban kínálatát Debrecenből a Wizz Air. A korábban már elindult -Lutonra és Eindhovenbe tartó járatokon kívül újabb célpontok érhetők el Debrecenből:

 • Larnaka,
 • Palma de ,
 • Szantorini,
 • (július 9-től) és
 • Tel-Aviv (augusztus 1-től).

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy jelen helyzetben az utazást megelőző hét héten túl könnyen előfordulhatnak járattörlések és menetrendváltozások, vagyis rugalmasan készüljetek az utazásra!

 

Nem árt tudni, hogy 14 napon túli esetén is visszajár a kifizetett jegy ára, a fizetéssel azonos módon – vagyis az utas nem köteles elfogadni az utazási vouchert, ha pénzért vette a jegyet. Nem boldogulsz a légitársasággal, mert a járványra hivatkozva nem akarja visszaadni a pénzed? Keress minket, segítünk!

Menetrendi módosítások júliusra a Wizz Airnél

❌❌❌ Rengeteg júliusi Wizz Air járat menetrendje módosult az előző napokban. Bár a légitársaság már értesítette az érintett utasokat, de javasoljuk, hogy mindenki nézzen rá a foglalására!
ℹ️ Fontos tudni, hogy ha a légitársaság a járat tervezett indulását megelőző több, mint 14 nappal módosítja a menetrendet, akkor sajnos nem jár kártalanítás az utasoknak 🙁

Változtak a beutazási szabályok Horvátországba!

Újabb beutazási szabályok Horvátországban: bizonyos esetekben már az első után is be lehet lépni az országba.

A Telex.hu cikke alapján:

 • a Pfizer-BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot,
 • az -féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot.
 • Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba, a második dózis felvételétől pedig 14 napnak kell eltelnie.

A horvát beutazási szabályok többször is változtak az elmúlt hetekben, így talán a mostani enyhítés már tartós lesz és biztosabban lehet tervezni az utazást Horvátországba.