Szijjártó: A koronavírus-útlevél nem lehet diszkriminatív!

Szijjártó: A koronavírus-útlevél nem lehet diszkriminatív!

részt vesz az úgynevezett Covid-útleveleket előkészítő beszélgetésekben, de ragaszkodik ahhoz, hogy egy ilyen dokumentum nem lehet diszkriminatív senkivel szemben.” – jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter, a Portfolio szerint.

Az szerdán fogja bemutatni a vakcinaútlevélre vonatkozó tervezetét, amely a jelenlegi információk alapján tagállami hatáskörbe sorolja, hogy mely vakcinákat fogadnak el és kiket engednek be az országukba karanténkötelezettség vagy egyéb utazási nélkül.

A külügyminiszter elmondta: „A Covid-útlevélnek tiszteletben kell tartania, hogy az európai szabályok két módját határozzák meg egy jóváhagyásának. Az egyik út az Európai Gyógyszerügynökség normál eljárásban meghozott döntése, a másik út, amit, még egyszer szeretnék aláhúzni, európai szabályok tesznek lehetővé, az vészhelyzetben a nemzeti hatóságok engedélye. Magyarország nem fogadja el azt, hogy a Covid-útlevél esetleges bevezetésénél az európai szabályok által elismert csak egyik jóváhagyási formát vegyék figyelembe.”

Bár egyelőre még nem tisztázott, hogy mire jogosít, de a védettségi igazolvány birtokosai várhatóan utazási kedvezményekre lesznek jogosultak (valószínűleg mentesülnek a COVID tesztek és a karanténkötelezettség alól) – jelenleg azonban a beoltott személyek számára könnyítést adó uniós államok csak az EU-ban jóváhagyott vakcinával beoltottaknak biztosítanak kedvezményeket, míg az orosz vagy kínai vakcinával oltottaknak nem.

Egységes uniós szabályozás hiányában egyelőre a tagállamok saját hatáskörben határozzák meg azt, hogy a beoltott személyek számára milyen utazási és karanténkedvezményeket adnak. Az elmúlt hetekben Románia bejelentette, hogy a COVID ellen beoltott utasok karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országukba. Hasonló döntést hozott például Szlovénia, Izland és is, azonban ők nem fogadják el az Unióban nem jóváhagyott (jellemzően orosz és kínai) vakcinákat.

#

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}