Az Egyesült Államokba utazol, de Kubában is jártál? Vigyázz, vízumra lehet szükséged!

Az Egyesült Államokba utazol, de Kubában is jártál? Vigyázz, vízumra lehet szükséged!

Az Budapesti Nagykövetségének hivatalos tájékoztatása alapján, a vízummentességi programban részt vevő országok azon állampolgárai Amerikai Egyesült Államokba szeretnének utazni, és „2021. január 12-én vagy az után utaztak Kubába” a továbbiakban már nem jogosultak az ESTA (Electronic System for Travel Authorization, Elektronikus Beutazási Engedély) keretein belül beutazni, mindenképpen vízumot kell kérniük az USÁ-ba való belépéshez. És hogy miért is baj mindez?

 

  • Az ESTA olcsó, mindössze 21 dollárba kerül a kiváltása*, míg a B1/B2 turistavízum ára 160 dollár.
  • Az ESTA gyors és egyszerű, hiszem csak egy online adatlapot kell kitölteni és legkésőbb 72 órán belül megérkezik az eredménye. Mindezzel szemben a vízumigénylés kifejezetten hosszú folyamat, hiszen a nem sürgősségi vízumkérelem várakozási ideje az Budapesti Nagykövetségén jelenleg 200 (!) nap – ráadásul ekkor még csak a személyes interjúra kerül sor.

 

Talán nem túl bátor dolog kijelenteni: a határainkon túl született magyarok számára történt beutazási szigorítás után, ismét nehezebbé vált az Egyesült Államokba való utazás, az újabb életbe léptetésével.

 

*nagyon fontos, hogy az ESTÁ-t mindenképpen a hivatalos oldalon keresztül igényeljétek, hiszen a nem hivatalos oldalakon száz dollár feletti ügyintézési díjat is felszámolhatnak!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}