Európai Bizottság: A tagállamok dönthetnek!

Európai Bizottság: A tagállamok dönthetnek!

Eurológus: az szerint “Csak azokat kell az uniós államoknak azonos elbánásban részesítenie, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinával oltottak be.”

Ennek megfelelően az Unióban még nem engedélyezett Szputnyik-V vakcinával és az engedélyért nem is folyamodott kínai Sinopharm vakcinálval beoltott személyek számára az uniós tagállamok önállóan dönthetnék el, hogy milyen beutazási feltételeket szabnak.

Ahhoz azonban, hogy a szabályozás hivatalosan is életbe lépjen, azt el kell fogadnia a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is. Szijjártó Péter azonban kedden kijelentette: Magyarország részt vesz az úgynevezett Covid-útleveleket előkészítő beszélgetésekben, de ragaszkodik ahhoz, hogy egy ilyen dokumentum nem lehet diszkriminatív senkivel szemben.” – ennek megfelelően nehezítheti az uniós vakcinaútlevél bevezetését.

Ujhelyi István, Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának témafelelős alelnöke szerint: „a magyar kormánynak haladéktalanul meg kell kérni a kínai és orosz partnereit, hogy adják be engedélyezési kérelmüket az uniós hatóságokhoz”.

Az Euronews szerint például már jelezte, hogy biztosítják az utazási korlátozások alóli mentességet az orosz és a kínai vakcinával beoltottaknak is.”

A 24.hu megírta: „Három típusú igazolás szerepelhet majd az igazolványban:

  • az, hogy a tulajdonosa megkapta a elleni oltást,
  • hogy átesett a koronavíruson, ezért immunitás alakult ki a szervezetében,
  • illetve hogy negatív PCR- vagy rapid antigén teszttel rendelkezik a közelmúltból.”

A harmadik kitétel biztosítja azt a korábbi döntést, hogy az beadása és annak elutasítása alapján ne lehessen diszkriminálni az Európai Unió állampolgárait.

Az igazolványokat ingyenesen állítanák ki, a kiállító ország nyelve mellett angolul is.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}