Átfoglalt járat késése esetén is jár a kártalanítás!

Átfoglalt járat késése esetén is jár a kártalanítás!

Az a légi utas, aki egy járat törlése miatt kártalanításban részesült, és elfogadta, hogy másik járaton utazzon, jogosult az átfoglalt járat késése miatti kártalanításra – áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A C-832/18. sz. ügyben 2020. március 12-én hozott ítélet – A és társai kontra Oyj – szerint abban az esetben is jár a Légi utasok jogairól szóló EU 261/2004 rendelet szerinti teljes összege, ha az utasok foglalása eredetileg egy már korábban törölt járatra szól. Az Európai Bíróság sajtóközleménye kimondja, hogy „a Bíróság ítélkezési gyakorlata szerint, azt a légi utast, aki, miután elfogadta a járata törlése folytán a légi fuvarozó által felajánlott átfoglalást, háromórás vagy azt meghaladó késéssel érkezett meg célállomására az átfoglalt járat érkezésének az e légi fuvarozó által eredetileg előre jelzett időpontjához képest, megilleti a kártalanításhoz való jog.”

Fontos kiemelni, hogy ez a abban az esetben is jár az utasnak, ha az eredeti járatra vonatkozóan is jogosult a kártalanításra, hiszen ebben az esetben akár kétszer 600 euró kompenzációra is jogosult lehet. A vonatkozó ítélet szerint „az a légi utas, aki egy járat törlése miatt kártalanításban részesült, és elfogadta a számára felajánlott átfoglalást, kártalanítást igényelhet az átfoglalt járat késése esetén, amennyiben ez a késés eléri a kártalanítási jogot keletkeztető órák számát, és az átfoglalt járat, valamint a törölt járat légi fuvarozója azonos.”

Bár az Európai Unió Bírósága tehát kimondta, hogy adott esetben az átfoglalt járat utasainak is járhat az akár 600 euróig is terjedő kártalanítás összege, de sajnos komoly és hosszas küzdelemre kell számítania annak, aki meg szeretné szerezni kompenzáció összegét a légitársaságtól. Természetesen a Késett A Gépem ebben is segít, a vonatkozó kérdőív kitöltése után azonnal megkezdjük a jogos igény érvényesítését és megtesszük a szükséges lépéseket az EU 261/2004 rendelet szerint jogosan járó kompenzáció összegének a légitársaságtól történő behajtására.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}