Mi lesz veled magyar védettségi igazolvány?

Mi lesz veled magyar védettségi igazolvány?

Azok után, hogy az előző héten hozott döntés alapján a magyar nem fogja tartalmazni a elleni oltóanyag típusát, ismét módosult a szabályozás: a Portfolio értelmezése szerint a jövőben már az első beadása után kiadják az igazolványt, mivel a pénteki rendeletmódosítás szerint törölték az eredeti rendelet azon részét mely szerint az igazolást csak a gyártó által meghatározott dózisú esetén lehet kiadni.

 

A rendeletmódosítás azt is kimondja, hogy a módosítás visszamenőleges hatályú, vagyis azok is megkapják az igazolványt, akik már korábban megkapták az első oltást.

 

A módosítás eredménye lehet, hogy külföldön nem fogják elfogadni a Magyarországon kiállított vakcinaigazolványt, és így az utazási korlátozások enyhítésére (jellemzően: karanténkötelezettség felmentése) sem lesz jogosult az igazolvány tulajdonosa. A módosított szabályozás szerint a magyar védettségi igazolvány sem azt nem fogja bizonyítani, hogy az Európai Unióban jóváhagyott vakcinával történt az oltás, sem azt, hogy megtörtént a gyártó által meghatározott dózisú oltások beadása.

 

Egységes uniós szabályozás hiányában a tagállamok saját hatáskörben határozzák meg azt, hogy a beoltott személyek számára milyen utazási és karanténkedvezményeket adnak. Az elmúlt hetekben Románia bejelentette, hogy a COVID ellen beoltott utasok karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országukba. Hasonló döntést hozott például Szlovénia, Izland és Lengyelország is, azonban ők nem fogadják el az Unióban nem jóváhagyott (jellemzően orosz és kínai) vakcinákat.

 

Bár nagyon jó lenne, ha az Európai Unióban létrejönne egy egységes szabályozás, de annak fényében, hogy az utazási korlátozásokkal kapcsolatban sem született semmilyen kötelező és egységes döntés, így sajnos ez a vakcinákkal kapcsolatban sem várható. Mindezt a megállapodást ráadásul gyengíti a magyar védettségi igazolvány, hiszen ha az nem tartalmazza a minimálisan szükséges adatokat, akkor nem fogja tudni betölteni az Európai Unióban érvényes vakcinaigazolvány szerepét.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-04.jpg);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}