Finnország enyhíti a korlátozásokat, a káosz növekszik

Finnország enyhíti a korlátozásokat, a káosz növekszik

Újabb ország, újabb szabályok: Finnország májustól enyhíti a beutazási korlátozásokat. A Finnair közleménye szerint május 11-től az alábbi esetekben lehet karanténmentesség nélkül Finnországba utazni:

  • maximum 72 órás negatív PCR (gyors) teszt birtokában, vagy
  • maximum 48 órás negatív antigén (gyors)teszt birtokában, vagy
  • igazolás birtokában, mely szerint az utas az elmúlt hat hónap során átesett a koronavírus okozta betegségen.
  • illetve karanténmentesség nélkül léphetnek Finnországba azok a személyek is, akik az utazás előtt legalább 21 nappal megkapták a WHO (Egészségügyi Világszervezet) vagy az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által jóváhagyott koronavírus elleni oltás első adagját.

 

A vakcinaigazolásnak angol (vagy francia, német, spanyol, orosz, olasz, észt vagy svéd) nyelvűnek kell lennie és a szerepelnie kell rajta a beadott oltás fajtájának is – a magyar utasok számára ez komoly nehézséget jelenthet, hiszen sem az oltáskor adott igazolás (amely egynyelvű), sem a Védettségi Igazolvány (amely ugyan kétnyelvű, de nem szerepel rajta a vakcina fajtája) nem felel meg a finn hatóságok igényeinek.

 

A jelenleg Magyarországon is használt oltások közül a Pfizer-BioNtTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Jansen vakcina rendelkezik az EMA jóváhagyásával. Az orosz Szptunyik-V vakcinát az EMA és a WHO is vizsgálja, míg a kínai Sinopharm oltásról várhatóan április végén – május elején mondja ki a döntést a WHO.

 

Finnország rendelkezései azonban tovább növelik az Európai Unióban lévő utazási káoszt: néhány példa más uniós országok hasonló rendelkezéseiről:

  • Szlovákiába az mRNA védőoltás(Moderna, Pfizer/BioNTech) második adagjának beadása óta eltelt több mint 14 nap, vagy a vektor alapú vakcina (például az AstraZeneca) első adagjának beadása óta eltelt több mint négy hét.
  • Görögországba vagy Horvátországba az egy dózisból álló oltások esetén az oltást-, a kétdózisú oltások esetében a második dózist már legalább 14 nappal korábban megkapták.
  • Szlovéniába, akinek Biontech/Pfizer gyártó vakcinája második dózisával történt beoltása óta eltelt legalább hét nap, vagy a Moderna gyártó esetében legalább 14 nap, illetve az AstraZeneca gyártó esetében pedig legalább 21 nap az első dózissal való beoltást követően.
  • Magyarországra külföldi állampolgár csak üzleti céllal, vagy egyéb különösen indokolt esetben léphet be, a Magyarországra visszatérő magyar állampolgárokat pedig nem mentesíti a elleni oltás megléte a kötelező karantén alól.
div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}