Káosz jöhet Varsóban! – frissítve

Káosz jöhet Varsóban! – frissítve

Frissítés: a lengyel kormány és a légiforgalmi irányítók között született megegyezés értelmében, július 10-ig zavartalan lesz a forgalom a lengyel légtérben és a varsói repülőtereken. Az ideiglenes megállapodás értelmében a felek 2022. július 10-ig kaptak határidőt a végleges és részletes munkafeltételek kidolgozására.

 

Drasztikusan csökkenhet a varsói repülőterek forgalma május 1-től, amennyiben nem sikerül megegyezni a légiforgalmi irányítókkal Lengyelországban.

 

A lengyel kormány a munkaidő növelését és a légiirányítók fizetésének csökkentését szeretné elérni, amelyet a PANSA (Lengyel Légiforgalmi Szolgáltatási Ügynökség) munkatársai elfogadhatatlannak tartanak. A tervezettel szemben tömegesen léptek fel a varsói légiforgalmi irányítók, akik közel 90 százaléka a felmondás mellett döntött és felmondási idejét tölti jelenleg is, amely április 30-án jár le.

 

Amennyiben a légiforgalmi irányítók és a lengyel kormány nem tudnak megegyezni, akkor jelentősen csökkenteni kell a fel- és leszálló repülőgépek számát a Varsó-Chopin (WAW) repülőtéren és bezár Varsó-Modlin (WMI) repülőtere, amely a repülőjáratok között drasztikus törlésekhez vezethet. A jelenlegi tervek szerint a lengyel állami légitársaságként működő LOT járatai 75%-át törölheti, a többi, varsói repülőterekre közlekedő légitáraság még súlyosabb korlátozásokra készülhet.

 

A rendkívüli helyzetre felkészülő lengyel kormányrendelet szerint csupán 32 városba közlekedhetnek járatok május 1-től Varsóból, amely gyakorlatilag a LOT szűkített útvonalhálózatát jelenti. A rendelet prioritási sorrendben felsorolta az elérhető repülőtereket: megegyezés hiányában ezek a célpontok maradhatnak meg a varsói Chopin repülőtérről, amely ráadásul május 1-től csak 9:00 és 17:00 között lenne nyitva.

1) London Heathrow (LHR);
2) London – Luton (LTN);
3) London – Stansted (STN);
4) Frankfurt (FRA);
5) New York (JFK);
6) Chicago (ORD);
7) Párizs (CDG);
8) Brüsszel (BRU);
9) Isztambul (IST);
10) Róma (FCO);
11) Amszterdam (AMS);
12) Toronto (YYZ);
13) Dubai (DXB);
14) -Incheon (ICN);
15) München (MUC);
16) Rzeszów (RZE);
17) Bécs (VIE);
18) Tel Aviv (TLV);
19) Oslo (OSL);
20) Zürich (ZRH);
21) Dublin (DUB);
22) Koppenhága (CPH);
23) Budapest (BUD);
24) Vilnius (VNO);
25) Prága (PRG);
26) Bukarest (OTP);
27) Düsseldorf (DUS)
28) Barcelona (BCN);
29) Lisszabon (LIS);
30) Tbiliszi (TBS);
31) Berlin (BER);
32) Szczecin-Goleniów (SZZ)

 

A Ryanair kedden közölte, hogy panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnak a jogszabály miatt, mert úgy véli, hogy a kiemelt célállomások listája tisztességtelenül kedvez a LOT-nak. “A lengyel kormány először rosszul kezelte a varsói légiforgalmi irányítókkal folytatott fizetési vitát, és most teljes figyelmen kívül hagyta a Ryanair utasait, és úgy döntött, hogy megvédi a nem alapvető LOT-útvonalakat a Ryanair kulcsfontosságú útvonalai, például Stockholm és Milánó rovására.” – mondta Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója.

A LOT közlése szerint április 30-ig végleges döntéseket kell hozni, addig tudják halasztani a járatok törlését.

 

Fontos tudni, hogy a Légi utasok jogait szabályozó EU 261/2004 rendelet szerint a légiforgalmi irányításban keletkező zavarok és a hatósági döntések rendkívüli körülménynek számítanak, vagyis ilyen esetekben az utasok sajnos nem jogosultak az akár 600 euró összegű kártalanításra. Mindez azonban nem érinti az átfoglalási és ellátási kötelezettséget, amelyet a légitársaságoknak rendkívüli körülmények esetén is biztosítani kell a törölt és késett járatok utasainak. Hogy melyek ezek?

  • A rendelet szerint a törölt járatok utasai jogosultak (saját döntésük alapján) járatuk átfoglalására vagy jegyáruk visszatérítésére.
  • A törölt járatok utasai szintén jogosultak ellátásra, amely a következőket jelenti: a várakozási idővel ésszerű arányban étkezést és frissítőket, valamint (szükség esetén) szállodai elhelyezést és szállítást a repülőtér és a szálláshely között.

Amennyiben a légitársaság nem gondoskodik az utasok ellátásáról vagy célpontjuk eléréséről, akkor az utasok megszervezhetik ezeket, amelyek költségét a légitársaság utólag (számla vagy blokk ellenében) köteles megtéríteni. Törölte a légitársaság a járatod? Keress minket és segítünk!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}