Karantén feloldása iránti kérelem

Karantén feloldása iránti kérelem

Hogyan lehet szabadulni a házi karanténból? A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos tájékoztatása alapján így (érvényes 2020.09.21-től):

“Hatósági házi alóli mentesítéshez szükséges kérvény benyújtása

Amennyiben a 10 napot (szeptember 21-e előtt: 14 napot) megelőzően szeretnék elhagyni a kijelölt hatósági házi karantént, abban az esetben mentesség iránti kérelmet szükséges benyújtani a lakóhely, tartózkodási hely, szálláshely szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya felé.

Elérhetőségek: https://kormanyhivatal.hu

A kérvény illetéke 3000 forint, amelyet a Magyar Államkincstár felé kell megfizetni (számlaszám: 10032000-01012107; közlemény rovatba tüntesse fel, hogy ,,KÉRELEM”).

A mintavétel céljából szükséges felvenni a kapcsolatot a kijelölt intézményekkel, amelynek tételes listája az alábbi felületen tekinthető meg:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek

A teszt elvégzése díjköteles, amelyre vonatkozóan az intézménytől kérhető tájékoztatás.

A mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni.

A karantén elhagyására – tesztelési céllal – útvonalengedély kérése kötelező az illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályától. Az útvonal engedélyre vonatkozó kérelemnek tartalmaznia kell a mintavétel pontos idejét és a helyszínt is meg kell adni. Az engedélyt meg kell várni, csak ezután lehet felkeresni a tesztet végző egészségügyi szolgáltatót.

Az elkészült eredmények az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) felületén keresztül vagy e-mailben kerülnek kiküldésre.

A házi karantén alóli mentesítéshez szükséges kérvényt az alábbi formában lehet benyújtani:

– Ügyfélkapu segítségével (E-papír)

– Kézbesítő segítségével (családtag, ismerős – aki nem karanténra kötelezett -)

– E-mailben

A kérvényben az alábbi dokumentumokat mindenképpen csatolni szükséges:

– Az ideiglenes intézkedés során kiállított dokumentum (határátlépés során),

– 3.000 Ft-os illeték befizetéséről szóló igazolás,

– Negatív PCR típusú -teszt eredmény (*2 db, maximum öt nap, minimum 48 órás különbséggel).

Külföldi országból érkező személy esetén, a 2 db – melyek közül egy darab az Európai Unió a schengeni határain belül, vagy az Amerikai Egyesült Államokban, vagy Kanadában elvégzett, angol nyelvű igazolással igazolt és egy darab Magyarországon végzett – negatív PCR teszt elküldését követően hozhat a hatóság karantén feloldó határozatot, amely mentesíti a kérelmezőt a karantén-kötelezettség alól.

*Csehországból, Lengyelországból, vagy Szlovákiából történő hazaérkezés esetén, amennyiben az érintett a hazaérkezését megelőző éjszakára szállásfoglalással rendelkezett az adott állam területén, egy darab, a hazaérkezést követően Magyarországon végzett negatív PCR teszttel is mentesülhet a karantén alól.

További részletes információkkal a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos oldalát javasolt felkeresni, az alábbi elérési útvonalon: www.nnk.gov.hu

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-04.jpg);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}