COVID-19: Az Európai Bizottság útmutatást nyújt az EU utasai számára

COVID-19: Az Európai Bizottság útmutatást nyújt az EU utasai számára

Az Európai Bizottság iránymutatást adott ki a légi utasok jogaira vonatkozóan, a hatásaival összefüggésben.

„A -19 világjárvány gazdasági hatásainak enyhítésére tett erőfeszítéseink során a Bizottság ma közzétette iránymutatását, hogy biztosítsa az utasok jogainak koherens alkalmazását az EU-ban.

A nemzeti kormányok különféle intézkedéseket vezettek be, ideértve az utazási korlátozásokat és a határellenőrzést. Ezen iránymutatások célja az utasok megnyugtatása, hogy jogaikat védik.

Adina Vălean közlekedési biztos azt mondta: „Tekintettel a világjárvány miatt az utasok és a szállítók tömeges törléseire és késéseire, a Bizottság jogbiztonságot kíván biztosítani az EU utasjogának alkalmazásában. Törlés esetén a légitársaságnak meg kell térítenie vagy át kell foglalnia az utasokat. Ha az utasok maguk úgy döntenek, hogy megszakítják utazásukat, a jegyár megtérítése a jegy típusától függ, és a társaságok utalványokat kínálhatnak a későbbi felhasználáshoz. A mai iránymutatások rendkívül szükséges jogbiztonságot nyújtanak az EU utasok jogainak összehangolt módon történő alkalmazásában az egész Unióban. Folytatjuk a gyorsan változó helyzet figyelemmel kísérését, és szükség esetén további lépéseket teszünk. ” (…)

Ha például az utasok az út törlésével szembesülnek, akkor választhatnak a jegyár visszatérítése vagy az útvonal módosítása között, hogy később elérjék végső rendeltetési helyüket. Ugyanakkor az iránymutatások pontosítják, hogy a jelenlegi körülmények „rendkívülieknek”, következésképpen bizonyos jogokra – mint például kártalanításra az indulás időpontjától számított két hétnél rövidebb járat törlése esetén – nem lehet hivatkozni.

Háttér

Az EU az egyetlen terület a világon, ahol a polgárokat teljes körű utasjogok védik – akár légi, akár vasúti, akár hajóval, akár autóbusszal utaznak. A szállítmányozóknak visszatérítést (jegyek visszatérítését) vagy útvonaltervezést kell felajánlaniuk azoknak az utasoknak, akiknek szolgáltatása megszűnt. A szállítóknak gondoskodniuk kell az étkezésről és a szállásról is. A kompenzáció tekintetében a szabályok eltérnek a szállítási módoktól.”

A Bizottság teljes közleménye letölthető itt: https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/legislation/c20201830_hu.pdf

Forrás: www.ec.europa.eu

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}