Angela Merkel: még a nyár előtt bevezethetik az Unióban a vakcinaigazolványt

Angela Merkel: még a nyár előtt bevezethetik az Unióban a vakcinaigazolványt

A Portfolio cikke szerint Az Európa Tanács csütörtök esti konferenciája után Angela Merkel német kancellár kijelentette: minden tagország egyetértett, hogy szükség van digitális oltási igazolványra”.

 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint az EU tagországai nemzeti szinten fogják bevezetni a vakcinaigazolványt, de ezek az igazolványok az egész Unióban érvényesek lesznek, melyek segíteni fogják az Unión belüli utazást is – egyelőre azonban egyezetni kell az adatvédelmi aggályokról és meg kell teremtetni az informatikai hátterét is a bevezetésre kerülő rendszernek.

 

Fontos megjegyezni, hogy a 24.hu értesülései szerint több tagállam sem támogatja a rendszert, mivel véleményük szerint ez maga az intézményesített diszkrimináció, így egyelőre semmilyen döntés nem született az igazolvánnyal igénybe vehető utazási kedvezményekről.

 

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos döntések elhalasztásának eredményeként a következő hetekben tehát a tagállamok továbbra is saját hatáskörben határozzák meg azt, hogy a beoltott személyek számára milyen utazási és karanténkedvezményeket adnak. Az elmúlt napokban Románia és Szlovénia is bejelentette, hogy a COVID ellen beoltott utasok karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országukba. Hasonló döntést hozott például Izland és is, azonban ők nem fogadják el az Unióban nem jóváhagyott (jellemzően orosz és kínai) vakcinákat.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-04.jpg);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}