3+1 kérdés a Ryanair 300 milliós fogyasztóvédelmi bírságáról

3+1 kérdés a Ryanair 300 milliós fogyasztóvédelmi bírságáról

A napokban kiderültek a részletek a Ryanair 300 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságáról, a Határozat áttanulmányozása után azonban felmerült bennünk 3+1 fontos kérdés, amelyekre egyelőre nem kaptunk választ.

 

 1. Június közepén, a fogyasztóvédelmi vizsgálat kezdetén az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy a „A bírság összege a fogyasztók széles körének vagyoni hátrányt okozó jogsértés esetén akár 2 milliárd forint is lehet.” Ehhez képest, a Kormányhivatal „csak” 300 milló forintos bírságot rótt ki a Ryanairre. Mi az oka a korábban beharangozotthoz képest jóval alacsonyabb összegű büntetésnek?

 

2. A Kormányhivatal határozata szerint a jelenleg hatályos Ryanair ÁSZF szerint a légitársaság jogtalanul hárította tovább az adót az utasokra, hiszen az adót nem a légitársaságnak, hanem a földi kiszolgálást végző cégnek (amely a Ryanair esetében a Celebi Ground Handling) kell megfizetnie. De mi lesz a Ryanair által utólag beszedett adóval? Ez visszajár az utasoknak? És ha igen, akkor mit kell tenniük azért, hogy visszakaphassák a pénzüket?

3. A 197/2022 számú, Extraprofit adóról szóló Kormányrendelet pontjának a címe: A légitársaságok hozzájárulása. A Kormányhivatal határozata szerint azonban a a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet az extra profit adó alanya”, míg a Ryanair véleménye szerint „a jogalkotói szándék szerint az extraprofit adó a légitársaságokat és nem a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezeteket terheli”. Miért nevezi a jogszabály az adót légitársasági adónak, ha azt a földi kiszolgáló cégeknek kell megfizetnie?

 

+1 kérdés:

A Ryanair az eljárás során kérte a válaszadási határidők meghosszabbítását, mivel a Kormányhivatal által a Ryanair dublini központjába küldött hivatalos levél „első három oldala mind magyar nyelvű volt, a Társaság magyarul nem beszélő dolgozói nem tudták beazonosítani, hogy az egy olyan hatósági megkeresés, melyet annak mielőbbi megválaszolása érdekében a jogi osztály felé szükséges továbbítani. Tényleg nincs a Ryanair központjában senki, aki azonosítani tud egy magyar nyelven készült, hivatalos levelet és a megfelelő helyre továbbítani?

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}