Légiirányítók és Ryanair dolgozók sztrájkja Olaszországban!

Légiirányítók és Ryanair dolgozók sztrájkja Olaszországban!

Jelentős, légiközlekedést érintő sztrájkok lesznek 2022. június 8-án Észak-Olaszországban.

 

Sztrájkolnak a Milánó körzeti légiforgalmi irányítók, amely egyrészt korlátozza a légtér felett áthaladó repülőgépek számát, másrészt fennakadást okoz a milánói (Malpensa – MXP, Linate – LIN és Bergamo – BGY) repülőterek forgalmában is. A miatt a Wizz Air törölte a 2022. június 8-án 12:45-kor induló, W6 2333 járatszámú Budapest (BUD) – Milánó (MXP) és a 15:05-kor induló, W6 2334 járatszámú Milánó (MXP) – Budapest (BUD) járatait is. A az esti órákra véget ér, így a esti, milánói járatai várhatóan rendben fognak közlekedni.

 

A délelőtti órákban sztrájkolnak a Ryanair olasz munkavállalói is – emiatt rengeteg járatát törölte az ír low-cost légitársaság. A délelőtti sztrájk nem érinti a Ryanair és között közlekedő járatait, még az olasz személyzettel repült reggeli, bergamoi járatok is menetrend szerint repülnek.

 

A légiforgalmi irányítók és a repülőtéri dolgozók sztrájkja rendkívüli körülménynek minősülnek a légitársaságok szempontjából, amelyek így nem kötelesek megfizetni a Légi Utasok Jogait szabályozó rendelet alapján meghatározott, akár 600 euró összegű kártalanítást. Fontos azonban kiemelni, hogy ez nem érinti az utasok ellátáshoz és átfoglaláshoz, vagy visszatérítéshez fűződő jogait: ennek értelmében a utasai jogosultak a fel nem használt repülőjegyük árának visszatérítésére, vagy ingyenes átfoglalásra, emellett pedig – szükség esetén – szállodai ellátásra is jogosultak, illetve étel-ital fogyasztásuk is megtérítésre kerül.

 

És ami legalább ugyanilyen fontos: a légitársaság dolgozóinak sztrájkja nem vis maior esemény, vagyis ebben az esetben a légitársaság köteles kifizetni a törölt vagy késett járatok utasainak – az egyébként is járó átfoglaláson vagy visszatérítésen és az ellátáson túl -, a Légi Utasok Jogait szabályozó rendelet szerint meghatározott pénzbeli kártalanítást is.

 

Segítségre van szükséged jogaid érvényesítéséhez? Keress minket és kollégáink hamarosan felveszik Veled a kapcsolatot!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}