Ismét sztrájkolnak a francia légforgalmi irányítók!

Ismét sztrájkolnak a francia légforgalmi irányítók!

A november 20-i sztrájk  az év eleje óta a légiforgalmi irányítók 53. sztrájknapja. Európában messze Franciaországban sztrájkolnak a legtöbbet ebben az ágazatban – 2005 óta 249 napot sztrájkoltak a légiforgalmi irányítók.

Ezúttal azonban nem a fizetésemelés, hanem a sztrájkjogaik megőrzése miatt jelentett be sztrájkot több légiforgalmi irányító szakszervezet november 20-ra, hétfőre. A francia parlament november 15-én, szerdán elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely előírja a légiforgalmi irányítóknak, hogy a sztrájkhoz csatlakozni szándékozó légiforgalmi irányítók kötelesek legalább 48 órával korábban tájékoztatni a munkaadó képviselőjét. A bejelentési idő a munkáltatóknak időt ad arra, hogy ideiglenes menetrendet állítsanak össze a rendelkezésre álló alkalmazottak száma alapján, így csökkentve a sztrájk hatásait a francia és európai légiközlekedésre.

A sztrájk miatt a Ryanair törölte a 2023. november 20-i FR 4229 számú Budapest (BUD) – Párizs (BVA) és az FR 4230 számú Párizs (BVA) – Budapest (BUD) járatait, emellett a Wizz Air W6 2367 számú Budapest – Párizs és W6 2368 számú Párizs – járatai Orly (ORY) repülőtere helyett -ra (BVA) közlekednek.

A Airport járatinformációs oldala szerint más járatok rendben közlekednek, azonban további késések és járattörlések sajnos ennek ellenére is előfordulhatnak.

A légiforgalmi irányítók sztrájkja a légitársaság szempontjából rendkívüli eseménynek minősül, így a légi utasok jogait szabályozó Európai Uniós EU 261/2004 rendelet alapján nem köteles fizetni, azonban ellátási és jegyár-visszatérítési vagy átfoglalási kötelezettsége fennáll.

Ha Ön valamelyik  gépen utazott, és szeretne minél előbb hozzájutni a jogszabályokban biztosított összegekhez, töltse ki kérdőívünket!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}