Az Európai Unió kiáll a légi utasok jogai mellett!

Az Európai Unió kiáll a légi utasok jogai mellett!

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Görögországgal és Olaszországgal szemben az utasjogok védelmére vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt. Görögország és Olaszország is olyan intézkedéseket hozott, amelyek nem felelnek meg a légi utasok jogaira (261/2004/EK rendelet), vonatkozó uniós szabályoknak. A válság során a Bizottság következetesen egyértelművé tette, hogy az utasjogok a jelenlegi, eddig példa nélküli helyzetben is alkalmazandók, és az ágazatot támogató nemzeti intézkedések nem mehetnek ezen jogok rovására. Görögország és Olaszország olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik a fuvarozók (légitársaságok) számára, hogy a visszatérítés egyetlen formájaként kizárólag utalványokat kínáljanak. Az utasjogokról szóló uniós rendelet értelmében ugyanakkor az utasoknak választási lehetőséget kell biztosítani a pénzben történő visszatérítés és a visszatérítés egyéb formái, például az utalvány között.

Emellett szintén kötelezettségszegési eljárást indított a Bizottság Csehországgal, Ciprussal, Görögországgal, Franciaországgal, Olaszországgal, Horvátországgal, Litvániával, Lengyelországgal, Portugáliával és Szlovákiával szemben, mely országok lehetővé tették a szervezett utazási formákat ajánló, utazásszervezőknek (utazási irodáknak), hogy pénzvisszatérítés helyett utalványt kínáljanak fel a törölt utazások helyett, vagy pedig a visszatérítést jóval az utazási csomagokról szóló irányelvben meghatározott 14 napos időszakon túlra halasszák.

Mint ismeretes a (-19) járvány során az Európai Unió többször és következetesen elutasította a légitársaságok kérését, hogy ne kelljen készpénzben visszaadniuk a törölt jegy árát.

A jelenleg hatályos, légi utasok jogait szabályozó Európai Uniós rendelet alapján (EU 261/2004 esetén a légitársaság köteles a „a jegy árának a vételi ár szerinti visszatérítése hét napon belül”. Ezzel szemben, a jelenlegi gyakorlat szerint a légitársaságok a pénzbeli visszatérítés helyett utazási utalványokat és krediteket adnak a koronavírus (COVID-19) miatt utasainak, melyhez több Uniós tagállam is hozzájárult.

A fentiek alapján látható, hogy komoly és hosszas küzdelemre kell számítania annak, aki vissza szeretné szerezni a pénzét a légitársaságtól. Természetesen a Késett A Gépem ebben is segít, a vonatkozó kérdőív kitöltése után azonnal megkezdjük a jogos igény érvényesítését és megtesszük a szükséges lépéseket a légitársaságokkal szemben a törölt jegyek árának visszatérítésére és az esetleg járó egyéb kompenzáció megtérítésére.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-04.jpg);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}