Törölte az EB-selejtezőre tartó járatait a Wizz Air!

Törölte az EB-selejtezőre tartó járatait a Wizz Air!

Kezdjük a szikár tényekkel: a magyar labdarúgó válogatott Európa-bajnoki selejtezőt játszik 2023. november 16-án Bulgáriában. A Bulgária – mérkőzést eredetileg Szófiában rendezték volna 20:45 órakor, ám a Bolgár Labdarúgó Szövetség (BFU) hétfőn úgy döntött, hogy a meccset Plovdivban szeretné lejátszani 18:00 órakor. A Telex.hu híre szerint a bolgár rendőrség a találkozó eredeti időpontban, nézők előtti szervezéséhez nem járult hozzá, az UEFA pedig a rendkívüli körülményekre tekintettel elfogadta a találkozó zárt kapuk mögötti megrendezését.

 

Mivel a bolgárok elleni mérkőzésen a magyar válogatott könnyen kiharcolhatja a 2024-es, Németországban megrendezésre kerülő labdarúgó EB-n való részvételt, ezért sok magyar szurkoló szeretett volna kimenni a helyszínre szurkolni. Ezt az igényt ismerte fel a Wizz Air, amely több járat indítását is bejelentette Szófiába a mérkőzés időpontjához igazodva. A megváltozott helyszín és a zárt kapus mérkőzés miatt azonban szurkolók nem juthatnak be a meccsre, ezért a légitársaság törölte a szóban forgó Budapest – Szófia és Szófia – Budapest között közlekedő járatait, valamint – a Wizz Air közleménye szerint „az utasok választhatnak az ingyenes átfoglalás, a repülőjegy vételárának százszázalékos visszatérítése vagy az eredeti viteldíj 120 százalékának WIZZ-kreditben való jóváírása között.”

És a kérdés: vajon jár-e, az Légi Utasok Jogait szabályozó EU 261/2004 rendelet szerinti, 250 és 600 euró összegű kártalanítás a törölt járatok utasainak? Lássuk:

A jogszabály szerint az utasok, a járat indulását megelőző 14 napon belül történt esetén jogosultak a kártalanításra, „kivéve ha a járat törlésére olyan rendkívüli körülmények között kerül sor, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni. Ilyen körülmények különösen politikai instabilitás, az érintett légijárat működésével össze nem egyeztethető meteorológiai feltételek, biztonsági kockázatok, váratlan repülésbiztonsági hiányosságok és olyan sztrájkok esetén fordulhatnak elő, amelyek egy üzemeltető légifuvarozó működését befolyásolják.”

 

Hogy rendkívüli körülménynek minősül-e az EB selejtező meccs zártkapus megrendezése? Fontos, hogy a Wizz Air által meghirdetett járatokon bárki utazhat(ott volna), a légitársaság semmilyen formában nem korlátozta a jegyek eladását a mérkőzésre igyekvő szurkolókra: így aztán akár az is előfordulhatott, hogy valaki üzleti, turista, vagy bármilyen más célból szeretett volna a menetrendben szereplő járatokon utazni. Miért ne, ha bárki megveheti a jegyet?

 

Vagyis – szigorúan a jogszabályokat figyelembe véve és azokat értelmezve – a meccsre tartó járatok utasainak bizony lehet keresnivalója a légitársasággal szemben, mivel kétséges, hogy ebben a helyzetben rendkívüli körülménynek minősül-e a Bulgária – mérkőzés áthelyezése és zártkapussá tétele!

 

És természetesen: Hajrá, magyarok! #csakegyütt

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}