Tovább szűkül az Európai Unió által biztonságosnak tartott országok köre!

Tovább szűkül az Európai Unió által biztonságosnak tartott országok köre!

A Tanács felülvizsgálta azon harmadik országok jegyzékét, amelyek esetében fel lehet oldani az utazási korlátozásokat

A Tanács az EU-ba irányuló, nem alapvetően szükséges utazások ideiglenes korlátozásának fokozatos feloldásáról szóló ajánlás alapján felülvizsgálta és aktualizálta azon országok jegyzékét, amelyek esetében fel kell oldani az utazási korlátozásokat. A tanácsi ajánlásban foglaltaknak megfelelően a Tanács továbbra is rendszeresen felülvizsgálja és adott esetben frissíti majd ezt a listát.

Az ajánlásban részletezett kritériumok és feltételek alapján a tagállamoknak október 22-től fokozatosan fel kell oldaniuk a külső határokon alkalmazott utazási korlátozásokat az alábbi harmadik országok lakosaira vonatkozóan:

  • Ausztrália
  • Japán
  • Új-Zéland
  • Ruanda
  • Szingapúr
  • Dél-Korea
  • Thaiföld
  • Uruguay
  • Kína, a kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében

A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat.

Ezen ajánlás alkalmazásának keretében Andorra, Monaco, San Marino és a Vatikán lakosai uniós lakosoknak tekintendők.

Azon harmadik országok meghatározása, amelyek tekintetében meg kell szüntetni a jelenleg fennálló utazási korlátozást, a járványügyi helyzettel és a járvány megfékezésére irányuló intézkedésekkel – többek között a közösségi távolságtartással –, valamint gazdasági és társadalmi megfontolásokkal kapcsolatos kritériumok alapján történik. E kritériumok kumulatív módon alkalmazandók. További tényező a kölcsönösség megléte, amelyet rendszeresen és eseti alapon is figyelembe kell venni.

A schengeni társult országok (, Liechtenstein, Norvégia, Svájc) szintén részt vesznek ebben az ajánlásban.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}