Sztrájkolnak a francia légiforgalmi irányítók pénteken!

Sztrájkolnak a francia légiforgalmi irányítók pénteken!

A francia Syndicat National des Contrôleurs du Trafic Aérien (SNCTA) szakszervezet – a francia légiforgalmi irányítók szakszervezete – sztrájkot hirdetett 2022. szeptember 16-án, pénteken. A sztrájkolók fizetésemelést és a munkakörülményeik javítását követelik, emellett újabb irányítók felvételét is szeretné elérni a szakszervezet.

 

A sztrájk érinti a teljes francia légiforgalmat, vagyis a fel- és leszálló, valamint az ország légterén áthaladó repülőjáratokat egyaránt. A munkabeszüntetés miatt a francia légügyi hatóság forgalmuk korlátozására szólította fel a légitársaságokat, ezért az Air France már törölte közép- és rövidtávú járatainak többségét és sok hosszútávú járatot is.

 

A Budapest Airport járatinformációja alapján a sztrájk miatt az Air France és a Ryanair is törölt Budapest és között pénteken közlekedő járatot. A sztrájk miatt törölt repülőjáratok a következők:

  • az Air France törölte a 9:15-kor induló, AF 1294 számú Párizs (CDG) – Budapest (BUD) járatát.
  • az Air France törölte a 12:15-kor induló, AF 1295 számú Budapest (BUD) – Párizs (CDG) járatát.
  • a Ryanair törölte a 10:10-kor induló, FR 8413 számú, Budapest (BUD) – -Beauvais (BVA) járatát.
  • a Ryanair törölte a 12:50 kor induló, FR 8414 számú, -Beauvais (BVA)– Budapest (BUD) járatát.

Fontos kiemelni, hogy a sztrájk miatt további törlések és késések előfordulhatnak, ezért minden érintettnek érdemes figyelni a légitársaságok és a repülőterek tájékoztatását is!

 

A légiforgalmi irányítók sztrájkja rendkívüli körülménynek minősülnek a légitársaságok szempontjából, amelyek így nem kötelesek megfizetni a Légi Utasok Jogait szabályozó rendelet alapján meghatározott, akár 600 euró összegű kártalanításra. Fontos azonban kiemelni, hogy ez nem érinti az utasok ellátáshoz és átfoglaláshoz, vagy visszatérítéshez fűződő jogait: ennek értelmében a törölt járatok utasai jogosultak a fel nem használt repülőjegyük árának visszatérítésére, vagy ingyenes átfoglalásra, emellett pedig – szükség esetén – szállodai ellátásra is jogosultak, illetve étel-ital fogyasztásuk is megtérítésre kerül.

 

Segítségre van szükséged jogaid érvényesítéséhez? Keress minket és kollégáink hamarosan felveszik Veled a kapcsolatot!

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}