Ryanair vs. magyar kormány

Ryanair vs. magyar kormány

A Ryanair vezérigazgatója szerint az extraprofitadó „csak egy országúti rablás” a kormány részéről, amely teljesen elrugaszkodott a valóságtól. Michael O’Leary felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a rekordveszteségeket elkönyvelő légitársaságokra kirótt adót, amely tovább csökkenti Magyarország légiközlekedési és turisztikai versenyképességét.

 

A teljes sajtóközlemény, magyarul:

 

A Ryanair elítéli a magyar kormány idióta extraprofitadóját a veszteséges légitársaságok után

Felszólítja Nagy Márton minisztert, hogy magyarázza meg, miért kell a Covid és Ukrajna miatt rekord veszteséget elkönyvelő légitársaságokat extraprofitadóval sújtani.

 

A Ryanair, Magyarország első számú légitársasága ma reggel felszólította Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, hogy magyarázza meg;

 

  1. Miért sújtják a légitársaságokat „a magyar családok védelmében” extraprofit adóval, miközben a légitársaságok a Covid és az ukrajnai invázió miatt rekord veszteséget könyvelnek el.
  2. Miért kérik a magyar családoktól és az idelátogatóktól, hogy fizessenek magasabb viteldíjat, amikor a Magyarországra irányuló és onnan induló légi közlekedés már két éve veszteséges a Covid és Ukrajna miatt?
  3. Hogyan segít a magyar családoknak a légi közlekedést terhelő adók emelése.

 

Ez nem extraprofitadó, ez csak egy olyan kormány által elkövetett országúti rablás, amely teljesen elrugaszkodott a valóságtól. Miközben más uniós kormányok csökkentik az utazási adókat és a repülőtéri díjakat, hogy a Covid (és az ukrajnai invázió) után visszaszerezzék a forgalmat, a turizmust és a munkahelyeket, a magyar miniszter Nagy Márton új és sikertelen gazdasági stratégiáját követ: extraprofitadót vet ki az olyan veszteséges légitársaságokra, mint a Ryanair és a Wizz Air, amely tovább csökkenti Magyarország légiközlekedési és turisztikai versenyképességét.

 

A Ryanair üdvözli a javasolt fogyasztóvédelmi vizsgálatot, és felszólítja a Budapesti Járási Hivatalt, hogy terjessze ki a vizsgálatot annak kivizsgálására, hogy a magyar kormány hogyan vezet be extraprofitadót egy olyan veszteséges iparágra, mint a légiközlekedés. Amikor a veszteséges légitársaságok a Covid és Oroszország ukrajnai inváziója után próbálnak talpra állni, a legutolsó dolog, amire nekünk vagy az utasoknak szükségük van, az egy extraprofitadó. Talán Nagy miniszter úr meg tudja magyarázni, hogy miért vetik ki ezt az idióta adót a veszteséges légitársasági ágazatra.

 

Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója így nyilatkozott:

 

“Meg lehet érteni, hogy a magyarok miért vetnek ki extraprofitadót az olaj- és gázszektorra, amely az Ukrajna elleni oroszországi illegális invázió következtében váratlan nyereségre tesz szert. De ennek az extraprofitadónak egy olyan veszteséges iparágra való kiterjesztése, mint a légiközlekedés, amely a kétéves Covid és az ukrajnai orosz invázió újabb hatásai után küzd a talpra állásért, azt mutatja, hogy Nagy miniszter úr elfelejtette a közgazdaságtant. Küldeni fogunk neki egy új könyvecskét, a „Közgazdaságtudomány fajankóknak” címűt, amelyet reméljük, hogy tanulmányozni fog, és most már meg tudja magyarázni, miért vetnek ki extraprofitadót egy olyan veszteséges iparágra, mint a légiközlekedés. Ezeket az adókat a veszteséges légitársaságok, a nehéz helyzetben lévő utasok és családjaik nem tudják elviselni, és ezért a magyarországi légiforgalom drámai visszaeséséhez fognak vezetni egy olyan időszakban, amikor a magyar turizmus a Covid járvány utáni fellendülésre készül.

 

Egy olyan időszakban, amikor számos más uniós ország csökkenti az adókat és díjakat a légiforgalom, a turizmus és a munkahelyek visszaszerzése érdekében, a magyar kormány ennek éppen az ellenkezőjét teszi azzal, hogy drágítja és kevésbé versenyképessé teszi a Magyarországra irányuló és onnan induló légi közlekedést, ami árt a magyar légiforgalomnak, a turizmusnak és a munkahelyek helyreállításának. Felszólítjuk Nagy Márton minisztert, hogy vonja vissza ezt az idióta extraprofitadót, vagy legalábbis korlátozza azt az olyan iparágakra, mint az olaj- vagy a gázipar, amelyek váratlan nyereséget termelnek, és ne a légitársaságokra, amelyek rekord veszteséget jelentenek”.

Forrás: Ryanair, 2022. június 14.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}