Horvátország és a magyar védettségi igazolvány

Horvátország és a magyar védettségi igazolvány

Ugyan Horvátország valóban elfogadja a magyar védettségi igazolványt, de egy komoly korlátozást figyelembe kell venni: bár hazánkban már az első COVID-19 elleni beadása után postázzák az oltást igazoló védettségi igazolványt, de a kötelező karantént és tesztet továbbra is csak a második után 14 nappal biztosítja Horvátország a magyarok számára!

 

A Konzuli Szolgálat honlapja szerint: „A beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap.”

 

A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és -kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval.

 

A jelenlegi szabályok szerint tehát karanténkötelezettség nélkül utazhatnak Horvátországba azok a személyek, akik rendelkeznek egy darab negatív PCR vagy antigén teszteredménnyel, vagy akik az egy dózisból álló oltások esetén az oltást-, a kétdózisú oltások esetében a második dózist már legalább 14 nappal korábban megkapták (az gyártójára nincs külön kikötés!), illetve azok is, akik az utazást megelőző 180 napban átestek a koronavírusos megbetegedésen.

 

Az eredeti rendelkezések szerint Horvátország csak a második dózis beadása után engedélyezte a korlátozások nélküli beutazást, majd a horvát belügyminiszter pénteki bejelentése szerint egy oltás megléte esetén is biztosították volna a könnyített feltéteket. Ezek után Horvátország hétfőn gyakorlatilag visszavonta ezt a bejelentést, most pedig – úgy tűnik – elég lesz a beutazáshoz a magyar védettségi igazolvány.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}