Ukrajna, háború és a légi utasok jogai (frissítve)

Ukrajna, háború és a légi utasok jogai (frissítve)

Tényleg lezárta a légterét az Európai Unió az oroszok előtt? Most mi lesz? Az Európai Bizottság elnökéne, Ursula von der Leyen 2022. február 27-i bejelentése alapján az EU lezárta a légterét az orosz felségjelű, üzemeltetésű vagy tulajdonú gépek előtt. A döntés után az Aeroflot törölte európai járatait, de már a döntést megelőzően több európai légitársaság (köztük a Wizz Air is) felfüggesztette Oroszországba közlekedő járatait. Mivel a hatóság által elrendelt légtérzár, valamint a háborús helyzetből adódó biztonsági kockázatok is rendkívüli körülménynek minősülnek a légitársaságok szempontjából, ezért ebben az esetben a törölt jegyek árának visszatérítésén (vagy esetleges átfoglalásán  – de jelen helyzetben ez szinte lehetetlen) és a közvetlen költségek megtérítésén túl nincs más kötelezettsége a légitársaságoknak.

 

Ukrajnából vagy Ukrajnába repültem volna, de törölték a járatom, mit tehetek? A háborús események és a hatóságok által elrendelt repülési tilalmak vis maiornak minősülnek a légitársaság szempontjából, ezért pénzbeli kártalanírásra sajnos nem vagy jogosult az ukrajnai járatod törlése miatt. Természetesen a felmerült közvetlen költségeidet (szállás, transzfer, étel-ital) köteles megtéríteni a légitársaság az EU 261 rendelet szerint, valamint jogosult vagy repülőjegyed árának visszatérítésére is.

 

A jelenlegi háborús helyzet miatt szeretném elhalasztani az utazásomat. Kaphatok bármilyen kompenzációt? A háborús övezeten kívül közlekedő, valamint a repülési tilalommal nem érintett járatok probléma nélkül repülnek egész Európában, sőt (a brit felségjelű repülőgépeken kívül) az Oroszországba irányuló és onnan érkező forgalom is zavartalan. Bár természetesen bárki megteheti, hogy nem száll fel a repülőgépre, de emiatt a légitársaságnak semmilyen kompenzációs vagy kártérítési kötelezettsége nincs.

Az Ukrajna, Moldova és egyes területei légterének lezárása miatt késett a gépem, mit tehetek? A légtérzár miatt bekövetkezett késés rendkívüli körülménynek minősül a légitársaság szempontjából, emiatt az EU 261/2004 jogszabály szerinti, maximum 600 euró összegű megfizetése alól is mentesül a légitársaság. Fontos azonban, hogy az ellátási kötelezettség vis maior események esetén is fennáll, vagyis két órát meghaladó késés esetén ételre, italra jogosultak a késett járat utasai.

 

Orosz gépek nem repülhetnek az Egyesült-Királyságba, és brit gépek sem repülhetnek Oroszországba – törölték a járatom, mit tegyek? Az Egyesült Királyság és az közötti légiforgalomra egyébként sem vonatkozik a Légi Utasok Jogairól szóló Európai Uniós rendelet, de az ennek szinte teljes mértékig megfeleltethető brit jogszabály szerint is vis maiort jelent a hatósági tiltás a légitársaságok számára. A jogszabály szerint tehát az Egyesült Királyságból induló, vagy az Egyesült Királyságba érkező, brit zászló alatt közlekedő járatok esetében nem jár, de a felmerült és igazolt közvetlen költségeket köteles megtéríteni a légitársaság, valamint átfoglalási és visszatérítési lehetőséget is biztosítania kell a törölt járatok utasainak.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://kesettagepem.hu/wp-content/uploads/2017/10/custom-header-01.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 250px;}